Mankóval csak okosan! Így használja a minipótkereket defekt után

Sok gépjármű csomagtartójában nem normál méretű pótkerék, hanem úgynevezett mankó található és használható defekt esetén. Nem tűnik valami tökéletes megoldásnak, de a szükségpótkerék köztes megoldásnak számít azóta, hogy sok autóhoz a gyártók csak defektjavító szettet adnak inkább, ezzel is spórolva a hellyel.

A tömegcsökkentéssel szép dolgokat érhetünk el, de ahogy mondják, a defekt előbb-utóbb bekövetkezik, és akkor már fogjuk a fejünket, hogy de jó lett volna, ha a defekt toldozása és foltozása helyett valami hatékonyabbal próbálkozhatnánk.

A mankót középutas megoldásként felszerelhetjük akkor is, amikor a defektjavító szett már nem sokat segít. Bár nem érdemes leruccanni vele a Balatonra egy hosszú hétvégére, azért óvatosan közlekedve kibírja azt az időt, amíg eljutunk egy gumishoz.

Ez a téli-nyári gumiváltásnál akár egy hét is lehet. Persze ehhez nem árt, ha betartunk néhány szabályt.

Ez már nem autóverseny

A mankóra vonatkozó utasításokat a gyártók felragasztják a szükségpótkerékre, ezért egy kis Activity után kisilabizálhatjuk, hogy mi a teendő, és mi az, amit érdemes elkerülni.

Ezek az ábrák tartalmazzák legfontosabb információkat, amiket érdemes megfogadni. Az első legfontosabb szabály, hogy a szükségpótkeréket csak addig használjuk, amíg időpontot nem kapunk a gumishoz.

Hosszabb távon a nem egyenletes eloszlás miatt a differenciálmű is tönkremehet, ezért sokan azt mondják, hogy a száz kilométernél húzzuk meg a határt.

A második szabály a tempó, és a fizika törvényei mankó ideális sebességét is befolyásolják, hiszen azzal legfeljebb 60-80 kilométer per órás tempóval haladhatunk.

Ellenőrzés, odafigyelés

Még ez alatt a röpke száz kilométer alatt is érdemes rendszeres nyomásellenőrzést végezni a mankókereken (4,2 bar legyen ennek az értéke), hiszen az abban lévő nyomásnak kétszeres jelentősége lehet akkor, amikor amúgy sem tökéletes az autó stabilitása.

A mankókerék bármelyik kerék helyére felszerelhető, de kettőt már nem használhatunk egy időben ugyanazon autón. Figyeljünk arra, hogy a szükségpótkerék minden esetben sérülésmentes legyen.