Új, vagy futózott terepjáró gumit vegyek?

Ma már a futózott gumikat szinte csak a kisteherautók, teherautók tulajdonosai keresnek. A futózással foglalkozó cégek nagy része is szinte kizárólag tehergépjármű abroncsok futózását vállalja, vagy arra specializálódott.

Miért megy ki a divatból a futózott gumi?

Az elmúlt években számtalan kínai autó abroncsgyártó lépett be a magyar piacra, így az új terepjáró gumik kínálata is szélesedett. A prémium kategóriáktól az olcsókig terjed a skála, így a terepjáró szektorban a futózott gumiknak leáldozóban van. A futózás alapvetően a gumik élettartamát hivatott elősegíteni azáltal, hogy a futó felületet a szövetváz megtartása mellett teljesen felújítják. De ettől még nem lesz új, és bár hosszú évekig használható, az új gumikhoz képest számos hátránnyal bír. Nagyobb lesz a menetzaj, és a fékezés sem olyan mértékű, mint amit egy új abroncstól elvárható lenne. Az is igaz, hogy körülbelül 30-40%-al olcsóbb, mint egy új gumi, de megfelelő körültekintéssel olcsóbb kategóriás kínai gumikat is lehet vásárolni, és még egy low budget új gumi is sokkal jobban megéri, mint egy futózott gumi.

Ha mindenképp futózott gumit szeretne vásárolni terepjárójára, akkor az ismert márkák közül válasszon. Kis szerencsével a jó állapotban lévő futózott Goodyear, Laurent, vagy BlackStar, -mivel ezek a márkák kifejezetten a futózott gumi piacra fejlesztették ki termékeiket- futózott gumikkal jó pár szezont kihúzhat.  Azonban maguk az gumis szakemberek is inkább az új abroncsok vásárlását javasolják, hiszen annak ellenére, hogy a futózott gumik is szigorú minőség és biztonsági teszteken futnak át, soha nem fogják azt a teljesítményt nyújtani, mint egy vadonat új gumi abroncs.

Négyévszakos terepjáró gumikhttps://www.akciosgumi.hu/gumi/terepjaro-negyevszakos-gumi/

Nyári terepjáró gumikhttps://www.akciosgumi.hu/gumi/terepjaro-nyari-gumi/

Téli terepjáró gumikhttps://www.akciosgumi.hu/gumi/terepjaro-teli-gumi/