Mire figyeljünk oda autógumi vásárlásakor?

Az autógumik piacán, mint szinte valamennyi termék és szolgáltatás területén, hihetetlenül széles a kínálat, nem csoda hát, hogy könnyen zavarba esnünk, amikor meglátjuk a választékot. Találhatunk prémium márkákat éppúgy, mint gazdaságos, de nem ismert típusokat, és az árak vonatkozásában is igen nagy a szórás. Némelyek darabja annyiba kerül, amennyiből már egy egész szett kijön egy másik gyártónál. Nézzük, mire is érdemes figyelni, amikor abroncsot választunk!

 

Kezdjük rögtön az árral, hiszen ez nagymértékben behatárolja a lehetőségeinket. Ha csak nem vagyunk nagyon megszorulva, akkor semmiképpen ne vegyünk túl olcsót, mert az adott pillanatban ugyan jó vételnek tűnhet, de itt is igaz a mondás, miszerint olcsó húsnak híg a leve. Az ilyen gumit valószínűleg sokkal előbb kell majd lecserélnünk, és valószínűleg az elvárható minimális minőségi követelményeknek sem felel meg. Inkább fektessünk be egy kicsit többet, és válasszunk egy középkategóriás modellt, amivel hosszabb távon garantáltan jobban járunk.

 

Soha ne azért vegyünk meg egy autógumit, mert valaki másnak is olyan van, ehelyett mindig határozzuk meg, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelnie. Mivel pontosan tisztában vagyunk vele, hogy mely körülmények között használjuk majd leginkább az abroncsot, érdemes ennek megfelelően választani. Ha nagy igénybevételnek lesznek kitéve, mert sokat autózunk, és szinte valamennyi időjárási körülmény között, akkor mindenképpen érdemes a prémium kategóriában szétnéznünk, hiszen ezek a gumik jobban terhelhetőek, és szélsőségesebb viszonyok között is hosszabb élettartam várható el tőlük. Ha viszont csupán városi autósok vagyunk, akkor egy gazdaságos gumi is bőven megteszi.

 

Fontos továbbá figyelembe vennünk az autónk tulajdonságait is. Ne vásároljunk olyan abroncsot, ami nem üti meg a gépkocsink szintjét, mert így hiába birtokolunk egy szuper autót, ha a rosszul megválasztott guminak „hála” nem tudjuk kihozni belőle a maximumot. Egy prémium márkájú járműhöz prémium minőségű autógumi dukál, ha viszont a kocsink már benne van a korban, akkor semmi szükség nincs rá, hogy tetemes pénzt adjunk ki – egy gazdaságosabb típus is kielégítő lesz.

 

Ha a fentieknek megfelelően járunk el, akkor biztosak lehetünk benne, hogy megtaláljuk a gépkocsinknak és a szükségleteinknek leginkább megfelelő gumiabroncsot.