Milyen sebességindexű gumit válasszunk?

Az autógumik sebességindexe értelemszerűen azt jelöli, hogy milyen sebességet képesek hosszabb távon károsodás nélkül elviselni. De hogyan választhatjuk ki pontosan a megfelelő gumit? Jó ötlet az autó csúcsteljesítményét venni?

A legkisebb sebességindexű gumi az A1-es, amely 5 km/órát jelent, a legnagyobb pedig az Y, amely 300 km/órát – illetve ott van még a ZR, amelyet 240 km/óra feletti sebességre terveztek. Ez utóbbi jellemzően a nagy sebességű abroncs különleges jelölése – néhány szélesebb gumiból előfordulhat, hogy csak ezt a változatot gyártják. Személyautók esetében a legkisebb gumi általában a T jelű, 190 km/órára tervezett változat.

A kérdés az, hogy a gumit és az autót hogyan párosítsuk össze. A gyárilag szerelt gumi sokszor sztenderdként kerül az autóra – a biztonságot persze mindig szem előtt tartják, de ha egy autóba kisebb teljesítményű motor kerül, sokszor akkor is a nagyobb indexű gumit szerelik rá automatikusan.

Az ország legagyobb személyautó,terepjáró ,kisteher és felni kínálattal a legjobb árakon várjuk kedves vásárlóinkat!

Ez elsősorban cserénél lehet problémás, mivel a nagyobb sebességindex magasabb árat is jelent, és természetesen senki sem szereti szükségtelenül költeni pénzét.

Ahhoz, hogy pontosan meghatározhassuk, milyen gumira van szükségünk, valóban az autó csúcsteljesítményéből érdemes kiindulni. Persze nem valószínű, hogy tartósan teljes terhelés mellett ilyen sebességen használjuk az autógumit, ám ez az autónak egy olyan része, amely a biztonságunkért felel. Ráhagyással kell tehát meghatároznunk a vele szemben támasztott kívánalmakat.

Általánosságban abból, ha egy kocsin kisebbre cseréljük a csúcssebességet több tíz km/órával meghaladó abroncsokat, nem lehet probléma. Sőt, akár még a futásteljesítményt is növelhetjük ezzel. Nem érdemes azonban saját magunknak számolgatni, hiszen a drága és biztonságos közlekedésünkért nagymértékben felelős gumik épségét kockáztatjuk. Ha kétségeink vannak, és úgy véljük, egy kisebb indexű abroncs is megfelelő volna, amellyel spórolhatnánk, forduljunk a kérdéseinkkel szakértőhöz – az AkciosGumi.hu csapata mindig rendelkezésére állnak szakértői tanácsaikkal.