Miért ne használjunk nyáron téli gumit?

Vannak dolgok, amiket természetesnek veszünk, ha beköszönt a forró évszak – a csizmát lecseréljük szandálra, és a télikabátok is eltűnnek a szekrények mélyén. A téli gumik nyárira cserélését mégis sok autós elhanyagolja – vannak, akik pusztán lustaságból, másokat a magas költségek tartanak vissza attól, hogy felkeressenek egy gumist, és megejtsék a beruházást. Pedig azzal, hogy megpróbálják megúszni a gumicserét, számos veszélynek teszik ki magukat, és az így előálló magasabb fogyasztás miatt igazán még spórolni sem lehet.

Ahhoz, hogy megértsük az abroncsok váltogatásának fontosságát, tudni kell, hogy a nyári és a téli gumi számtalan tulajdonságában eltér egymástól. Ez persze nem is csoda, hiszen korántsem mindegy, hogy fagyban és hóban, vagy pedig aszfaltolvasztó melegben kell a megfelelő tapadást biztosítaniuk. A téli gumik jellemzője, hogy rengeteg kis lamella található rajtuk, ami egyrészt azt a célt szolgálja, hogy elvezesse a latyakot, másrészt pedig képessé teszi a járművet a hóban történő biztonságosabb haladásra. Ám éppen ezek miatt a lamellák miatt nem alkalmas ez az abroncs a nyári használatra.

Az ország legagyobb személyautó,terepjáró ,kisteher és felni kínálattal a legjobb árakon várjuk kedves vásárlóinkat!

Ha mégis úgy döntünk, hogy téli gumikkal próbáljuk meg átvészelni a nyarat, akkor számos kisebb-nagyobb kellemetlenségre kell felkészülnünk. A nem megfelelő időjárási körülmények hatására az abroncs sokkal gyorsabban öregszik és kopik, így akár egyetlen nyár alatt is teljesen elhasználódhat az a gumi, ami egyébként négy-öt téli szezont is átvészelne. A nagy forróságban ráadásul a fékút is megnő, ami igen balesetveszélyes, különösen akkor, ha tudatában sem vagyunk ennek a ténynek.

Amennyiben négy évszakra fogjuk be a téli abroncsunkat, úgy a nagyobb menetzajra, valamint az autó stabilitásának romlására is fel kell készülnünk, de a pénztárcánk sem jár jól a döntésünkkel: a fogyasztás jelentős megnövekedése miatt jóval többet kell tankolnunk, de a futómű is kárát láthatja a felelőtlenségünknek.

Ha tehát az átlaghőmérséklet tartósan hét fok fölé emelkedik, akkor mindenképpen váltsunk nyári gumira, hiszen összességében többet veszíthetünk a spórolással, mint amit rövid távon nyerünk.