Miért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük az autógumi nyomását?

A különféle nemzetközi és hazai felmérések döbbenetes eredményeket mutatnak: az autósok háromnegyede nem megfelelő – az esetek többségében a szükségesnél sokkal alacsonyabb – abroncsnyomással közlekedik. Ez nem csupán azért probléma, mert így jelentősen nő a gépjármű fogyasztása, hanem azért is, mert ennek következtében a kocsi menettulajdonságai nagymértékben romlanak, ami veszélyezteti mind az autóst, mind pedig a környezetét.

 

Amennyiben az abroncsban a nyomás alacsonyabb az előírtnál, úgy számottevően romlik a jármű kormányozhatósága és az úttartása is, a nagy súrlódás miatt pedig nő az üzemanyag-fogyasztás, ezáltal pedig a károsanyag-kibocsátás. Ha a gumik túl puhák, annak az autó stabilitása is a kárát látja, arról nem is beszélve, hogy az abroncs élettartama így jelentősen lerövidül, és sokkal előbb elhasználódik, mint normál guminyomás mellett – berepedezhet, szakadások jelenhetnek meg rajta, végső esetben pedig akár szét is durranhat, ami végzetes következményekkel is járhat.

 

Persze a másik végletbe sem szabad átesni, mert a túl kemény guminak is megvannak a hátrányai. Ha az abroncsban a szükségesnél nagyobb a nyomás, akkor romlik a tapadása, csökken a stabilitás, az autó pedig szinte pattog az aszfalton, továbbá megnő a fékút, ami különösen balesetveszélyessé teszi a közlekedést.

 

Az előbbiekből is jól látható tehát, hogy milyen fontos a gumiabroncs nyomásának rendszeres ellenőrzése. A szakemberek azt ajánlják, hogy körülbelül kéthetente, illetve minden nagyobb utazás előtt végezzük el ezt a műveletet, amit legegyszerűbben a benzinkutakon tehetünk meg, de gumiszervizbe is vihetjük a gépkocsinkat. Fontos, hogy az abroncs mindig hideg legyen a méréskor, mert meleg gumik esetében téves eredményt kapunk.

 

Ha tehát azt akarjuk, hogy a gumiabroncsunk hosszú élettartamú legyen, valamint szeretnénk az autónk üzemanyag-fogyasztását is kordában tartani, illetve el kívánjuk kerülni a túl puha, vagy túl kemény gumik okozta vészhelyzeteket, akkor ne hanyagoljuk el az autógumik nyomásának ellenőrzését!