Miért fontos a gumiabroncs mintázata?

Napjainkban a gumiabroncsok igen sokféle és változatos mintázatokkal kaphatóak. Ennek természetesen nem esztétikai oka van – a különféle „motívumok” eltérő útviszonyokra lettek kifejlesztve, ezért amikor gumit választunk, érdemes minden körülményt mérlegelnünk, és a vezetési stílusunkhoz leginkább illeszkedő kerék mellett letenni a voksunkat.

 

Mint már említettük, a különféle mintázatok más-más funkcióval bírnak, sokat segít tehát, ha tisztában vagyunk ezek jelentésével. A lamellákkal a téli gumiknál találkozhatunk, és a havas útviszonyok közötti jobb tapadást szolgálják. A keresztirányú bordák a kapaszkodást segítik, míg a hosszanti bordák a stabilitás felelősei. A vállon található bordák a kanyarokban biztosítanak nagyobb stabilitást, a hosszanti és átlós csatornák pedig a vízelvezetésben játszanak szerepet. Ne feledkezzünk meg a telt, sima felületekről sem – ezeknek köszönhetjük a menetstabilitást.

 

Az abroncsok tehát ezekből az „alapmintákból” építkeznek, és annak függvényében, hogy melyikből mennyi található rajtuk, megkülönböztetünk néhány alaptípust. Az esős időjárási viszonyokra szánt gumikon jól megfigyelhetőek a v-alakban futó csatornák, amik kitűnően elvezetik a vizet és a latyakot, így akadályozva meg az úgynevezett felúszást. Ez a változat elsősorban azoknak javasolt, akik hosszabb távokat tesznek meg egyszerre, például sokat közlekednek autópályán.  

 

Az aszimmetrikus mintázat – azaz amikor a futófelület külső és belső részének más-más a mintázata – a kanyarokban ad nagyobb biztonságot az autónak és a sofőrnek.

 

A klasszikus országúti mintázat jellegzetessége a hosszanti, valamint a sormintára emlékeztető keresztirányú barázdák. Elsősorban városi használatra ajánlott ez a fajta abroncs, hiszen üzemanyag-takarékos, és jó irányíthatóságot tesz lehetővé.            

 

Fontos, hogy mindig az időjárási körülményeknek és az igényeinknek legmegfelelőbb mintázatú gumiabroncsot válasszuk, hogy a lehető legbiztonságosabb módon közlekedhessünk az utakon!