Megéri a négyévszakos gumi, vagy inkább cseréljünk téli gumira?

A négyévszakos gumik általában minden időjárási körülménynek megfelelnek. Azonban praktikusságuk egyben a legnagyobb hátrányuk is, hiszen a nyári és téli hónapokban az extrém időjárási körülmények között teljesítményük nem biztos, hogy a legmegfelelőbb. A forró aszfalt, ónos eső, a hó, a csúszós felületek vagy a nagy vízátfolyások olyan szituációkat idézhetnek elő az utakon, melyekre a négyévszakos gumik nem megfelelőek. A vészhelyzetek megoldásánál a speciálisan téli útviszonyokra kiképzett abroncsok vitathatatlanul megbízhatóbbak négyévszakos társaiknál. A négyévszakos gumik ugyan ötvözik a nyári és éli gumik mintázatát, keménységüket tekintve azonban lehetetlen olyan keveréket létrehozni, mely a téli útviszonyok között is biztosítja a stabil úttartást valamint a megfelelő fékutat. 

Mielőtt dönt, mérlegleje, kivel és mennyit, milyen útviszonyok között autózik. A kizárólag városi közlekedés során nem feltétlenül indokolt a négyévszakos abroncsokat téli gumikra cserélni, azonban ha agglomerációból érkezik a városba, hosszabb szakaszokon, autóúton, autópályákon közlekedik, érdemes elgondolkodnia azon, hogy abroncsait autójának megfelelő téli kerekekkel lássa el. 

Négyévszakos gumi kínálatunkat itt tekintheti meg: http://www.akciosgumi.hu/gumi/szemelyauto-negyevszakos/

Hazánkban egyre ritkábbak a kemény fagyok, hóra is csak elvétve, időszakosan kell csak számítani. A havat gyorsan eltakarítják ugyan az utakról, azonban nem ritka látvány, hogy a még mindig nyári gumikkal vagy négyévszakos gumikkal közlekedők csúszkálnak az utakon a hókásás szakaszokon.

Valamint ne feledkezzünk meg róla, hogy a nulla fok körüli hőmérséklet kiválóan kedvez az ónos esőzéseknek. Mivel csapadékos tél elé nézünk, az ónos esők számának gyakoriságával is számolnunk kell. Ez az eső fajta viszont a legveszélyesebb az utakon közlekedőkre. A hirtelen csúszóssá váló utak a városokban is éppen olyan balesetveszélyesek, mint az autóutakon, autópályákon. A féktávolság növelésével és megfelelő téli gumikkal valamint vezetéstechnikai rutinnal minimálisra csökkenthető a balesetek, koccanások száma. 

Hogyan döntsön? Mérlegelje saját és utasai biztonságának fontosságát. Ténykérdés, hogy a téli gumikat nulla és mínusz tíz fok közötti hőmérsékletre optimalizálják. Ennek megfelelően a téli lágyabb keverék, hamarabb felmelegszik, a mintázatával emellett segíti a kapaszkodást és a vízelvezetést.