Hogyan válasszak téli abroncsot autómra?

Gumiabroncs vásárlása előtt mindenképpen tisztában kell lennie azzal, milyen útviszonyok mellett autózik a leggyakrabban. A városi közlekedés során sokkal kevésbé tűnhet fel abroncsok közötti különbség, mint a döntően autópályákon, hosszabb egyenes útszakaszokon nagy távolságban rendszeresen használt autók esetében.  A téli időszakban számítani kell csapadékos, csúszós útszakaszokra, nem mindegy, hogy ilyen esetben milyen abroncsok segítik a biztonságos közlekedést.

Prémium vagy olcsó abroncsot válasszak?

Gumiabroncs vásárlásánál még mindig fő szempont az ár, azonban biztonságos közlekedést inkább a közép és prémium márkák abroncsai biztosítanak.

 Bár Magyarországon a téli időszakban egyre ritkábbak a  kemény fagyok és a havazás mértéke is évről évre csökken, mégis rendkívül fontos a jó minőségű, lehetőleg közepes árfekvésű vagy prémium minőségű abroncsok használata. Ezen típusú gumik esetében nem pusztán hosszabb élettartammal lehet számolni, de stabilabb úttartással, alacsonyabb menet zajjal és rövidebb fékúttal is vizes felületen. Az aquaplanning (vízen csúszás) kockázata is jóval alacsonyabb, hiszen a megfelelően tapadó, ruganyos téli gumik mintázatának és anyagának köszönhetően vízelvezető épességük jóval magasabb, mint az olcsó abroncsoké.  Egy közepes árfekvésű gumiabroncs a téli csúszós útszakaszon akár 40%-al növeli a fékezés intenzitását  az olcsó gumikhoz képest, és akár 5%-al is csökkentheti az autó fogyasztását, mivel magasabb gördülési ellenállást fejt ki.

Az olcsó, javarészt ázsiából származó téli abroncsok minősége messze elmarad az elvárt teljesítménytől, így ezek használata kizárólag városi közlekedés esetén javallott. Az olcsó gumik mellett gyakran hozzák fel érvnek, hogy lassabban kopnak. Ez igaz, viszont ez amiatt van, hogy nem is tapadnak megfelelően. A ruganyos, erős tapadást biztosító téli gumik valóban gyorsabban kopnak, ugyanakkor jobban tapadnak, így biztosítva irányíthatóságot az autónak még extrém időjárási körülmények között is.

Vásárlás előtt gondolja át, milyen célra használja leginkább az autóját, milyen vezetési stílust gyakorol az utakon, kik utaznak az autóban a leggyakrabban. Maximum egy kategórával válasszon olcsóbb abroncsot autójára amennyiben az ár befolyásolja döntését, hiszen autója korábban megszokott menettulajdonságai drasztikusan változhatnak olcsó, nem megfelelő téli abroncsok használata következtében. 

Bármilyen kérdésével kapcsolatban várjuk jelentkezését telefonon (+3670-388-2371 ) vagy email-ben ( info@akciosgumi.hu )