Fontos-e a gumiabroncsnyomás?

2

Egy felmérés szerint az európai autótulajdonosok csupán egyharmada ellenőrzi vagy ellenőrizteti az abroncsnyomást rendszeresen. Pedig a legfontosabb és mégis a legegyszerűbb dolog lenne, hogy biztonságosabban és olcsóbban autózzon. Miért?

Jobb teljesítmény és nagyobb biztonság

Teljesen normális jelenség, hogy havi szinten a gumiabroncsból 0,069 bar nyomás elveszík. Ennek pótlása havonta 5 percet venne el az életéből. Alacsony légnyomáson üzemelő gumiabroncsoknak megnő a féktávolsága, hamarabb melegszik fel és nő a meghibásodás veszélye, magyarul könnyebben lesz defektes. Továbbá nem lesz precíz a kormányzás és az üzemanyag fogyasztás is megnő.

Nézzük meg számokban:

  •          70km/h sebességgel közlekedő autónak akár 5 méterrel is megnőhet a féktávolsága
  •          az előírt nyomáshoz képest 1,0 bar-ral kevesebb nyomás esetén 6% nő az üzemanyag                        fogyasztás
  •          akár 25% kevesebb kilométer tesz meg gumiabroncs, mint amire helyes levegőnyomás mellett            tervezték

 

Tehát pénzt takarít meg, nagyobb biztonságban autózik és szerintem, az erre ráfordított idő hosszú távon megtérül.

 Az abroncsok nyomását a legjobb megoldás gumiszervizben végeztetni, nem csak azért, mert ingyenes, de a szakemberek már ránézésre olyan dolgokat vesznek észre, amire Ön talán nem is gondol, hiszen gumiabroncs az autó futóművének a tükre. Talán sokan nem is gondolnak bele, hogy a gumiabroncs  az egyetlen, olyan anyag, ami összeköti az autót az úttesttel, méghozzá négy tenyérnyi felületen.