Érdemes-e használt gumiabroncsot venni? Szakértő válaszol!

A gumiabroncsok nem tartoznak az olcsó kellékek közé, főleg, ha prémiumkategóriában gondolkodik az ember. Hiába éri meg jó minőségű, új autógumit venni, főleg, ha az árat leosztjuk a használt hónapok számával, sokan az egyszeri költségek miatt inkább a használt megoldások felé fordulnak.

De vajon szabad-e és érdemes-e használt abroncsot venni?

A kérdésre azért lehetetlen egyértelműen válaszolni, mert nem mindegy, hogy milyen használatra, mennyi időre és milyen állapotban vásárolunk használt abroncsot.

Nem ugyanaz a helyzete ugyanis annak, aki keveset autózik és városban teszi mindezt, mint mondjuk annak, aki sok ezer kilométert tesz meg minden hónapban autópályán.

Bár sokan azt hiszik, hogy a abroncsok már lestrapált állapotban kerülnek a viszonteladókhoz, a valóság ezzel szemben azt mutatja, hogy vannak azért jobb állapotban megmaradt darabok.

Nem tudni ugyanis, hogy valaki miért cserélte le az adott gumikat. Néhány igényesebb sofőr például azonnal leveszi a gyári abroncsokat, amik ettől még nem lesznek rosszak, használhatatlanok vagy veszélyesek.

Éppen ezért a használt abroncsok vásárlása nem ördögtől való, kellő odafigyeléssel ez lehet megfelelő opció.

Mire kell figyelni?

Használt gumit ott érdemes venni, ahol azt fel is tudják szerelni, hiszen ha a termék hibás, akkor vagy reklamálhatunk vagy kérhetünk javítást. A problémákra pedig sokszor akkor derül fény, amikor a gumi fel van fújva, ott virít az autón, és használatra vár.

Vétel előtt szemügyre kell, hogy a guminak milyen a kopása középen és a futófelületen (lehetőleg minimális legyen), hogy nem vált-e el a futófelület, és hogy nincsenek-e az abroncson deformációk. Nem szabad elhessegetni magunkban a gyanús hangokat, és ha valami nem tetszik, ne féljünk hallgatni az ösztöneinkre.

Korábbi cikkünkben már írtunk az oldalfalba nyomott DOT-számról, erre is figyeljünk. Ne vegyünk ötévesnél öregebb abroncsot, téli abroncsoknál pedig már a három év kritikus. Mérjük le a profilmélységet is (az előírás 1,6 milliméter).

Ha nem vagyunk szakik a témában, nyugodtan vigyünk magunkkal olyat, aki ért a gumikhoz.