ADAC Téli Gumi Teszt 2018 Eredmények

2

Manapság már nem helytálló az a megállapítás, hogy Magyarországon nincs szükség speciális téli gumikra, és nyári abroncsokkal is bátran lehet közlekedni a téli hónapokban az utakon. A tél évről évre egyre keményebb, és még ha nem is hóakadály nehezíti a mindennapos közlekedést, a csapadék, fagy, valamint hókásás és jeges utak bizony megkövetelik a jó tapadást biztosító téli abroncsok használatát. 

Az ADAC mindig változtatja a tesztelt abroncsok a méreteit, így 2018-ban a kisautókra jellemző 175/65 R14, valamint a kompakt kategóriában gyakori 205/55 R16 következett. 

175/65 R14 tesztek

Száraz aszfalton a Firestone Winterhawk 3, a Continental, a Vredestein és a Dunlop terméke is jól teljesített. A leggyengébbnek a Semperit Master-Grip 2-ese bizonyult. Nedves aszfalton a a Continental WinterContact TS860-asa mindenkit maga mögé utasított, és ugyanez az eredmény született havas úton is. Jeges úton viszont verhetetlennek bizonyult a Nokian WR D4. Végül a teszten kiegyensúlyozott jó eredménnyel a Continental WinterContact TS860 végzett az eslő helyen, őt követte a Dunlop Winter Response 2. A Firestone Winterhawk3, a Nokian WR D4, a Goodyear UltraGrip 9-es modellekkel sem foghatunk mellé, ha ilyen típusú téli gumit választunk autónkra. 

205/55 R16 ADAC teszt, az olcsó kategóriás abroncsoktól a prémium márkákig

A száraz magasan a Michelin Alpin 5 győzedelmeskedett, de a Bridgestone Blizzak LM 001 Evo, és a Laufenn is kiválóan teljesített, azonban ez utóbbi egyenesen a legrosszabb értékelést kapta nedves útszakaszon. Nedves körülmények között bejött a papírforma és a Continental és a Goodyear bizonyult a legjobbnak.

Havas körülmények között azonban minden a feje tetjére állt. A finn Nokian kifejezetten havas utakra tervezett abroncsa hozta is az elvárt teljesítményt, meglepetésre azonban a másokik helyre a szingapúri Giti jött fel, egy tizeddel megelőzve a Continental, Dunlop, Kléber, Vredestein négyest.

Jégen a legmegbízhatóbbnak a Bridgestone Blizzak LM 001 Evo, Fulda Kristall Control HP2, Giti Winter W1, Kleber Krisalp HP3, valamint a Pirelli Cinturato Winter is meggyőző teljesítményt ért el, egyaránt 2,3 pontot szerezve. 

Összesítésben a Continental WinterContact TS860 bizonyúlt a legjobbnak, de ugyanannyi pontot zsebelt be a Goodyear Ultragrip 9. A dobogó harmadik foka a Dunlop Winter Sport 5-nek jutott.

Az ADAC teszteken szereplő abroncsok közül könnyedén kiválasztható a megfelelő gumiabroncs autónkra. Választás előtt mindenképp gondolja át, milyen szempontok fontosak vezetés közben az Ön számára. Természetesen az alacsony menetzaj, a csökkentett fogyasztás rendkívül vonzó szempont tud lenni, de ugyanilyen fontos, hogy az abroncsok extrém időjárási viszonyok között is megfelelő tapadást, kormányozhatóságot biztosítsanak. Magyarországon inkább a jeges utak jelentik a kockázatot a téli időszakban, így választás esetén a jeges úton való megfelelőséget tartsa szem előtt.