ADAC Nyári Gumi Teszt 2018 Eredmények

2

A nyári abroncsok kiválasztásakor kézenfekvő döntés, ha megnézzük, melyek a legjobb nyári gumik, melyekkel biztonságos és komfortos lesz az utakon való közlekedés. A német autó klub évről évre tesztelésre szólítja fel a gumigyártókat, lássuk tehát, mely márkák mely termékei vitték a prímet az elmúlt években. Az öt fontos kritérium hosszú ideje ugyanaz: a száraz és vizes úton való tapadás 40 és 20 százalékot foglal le az egészből, de hangsúlyos a kopás is (20 százalék); majd jönnek a marginális, de nem elhanyagolható szempontok, így a fogyasztás és a zaj a maga 10-10 százalékával. 

Az ADAC nyári gumi teszt 2018 legfontosabb tudnivalóit szedtük össze Nektek!

2018-ban a kisautókon jellemző 175/65 R14-es és a kompaktokon szokványos 205/55 R16-os nyári abroncsokat tesztelte a német autóklub.

Ebben az évben egy Ford Fiestán végezték el a teszteket, 15 gyártó abroncsait vizsgálva az olcsó kategóriás abroncsoktól a prémium márkákig. A 2018-as év nem kedvezett ebben a kategóriában az abroncs gyártóknak. Összességében csupán két gumi kapott jó, vagyis zöld minősítést: a legjobbnak a Falken Sincera SN832 Ecorun bizonyult, amely száraz és nedves úton is jól teljesített. Tőle egyetlen tizeddel lemaradva zárt a Semperit Comfort-Life 2. Az erős középmezőnyben szerepelnek olyan neves gyártók, mint a Pirelli, a Continental vagy éppen a Goodyear. 

2018-ban egy Golfra szerelve vetették tesztelés alá a 205/55 R16 méretű gumikat.

Az egyel kisebb kategóriától elérően 2018-ban nagyon jól teljesített a legtöbb gyártó. Összesen 6 zöld kategóriába sorolt abroncs kapott jó minősítést, míg az összetett versenyt a Michelin Primacy 3 nyerte. Őt a Bridgestone Turanza T001 Evó, majd a harmadik legjobb összpontszámmal a Continental PremiumContact 5 zárt. A Firestone Roadhawk, A Hankook Ventus Prime 3 K125 és a Semperit Speed Life 2 modellje is jó választás azoknak, akik abroncs cserén gondolkodnak.