Abroncsok ellenőrzése a téli kerékcsere előtt

Hamarosan beköszönt a tél, és elérkezik a téli gumiabroncsok cseréjének ideje.  

Első lépésként ellenőrizze a felszerelni kívánt abroncsok állapotát. Felszínüket végigvizsgálva lehetőleg profilmérővel nézze meg a barázdák mélységét, nincsenek-e elkopva a kerekek. A barázdák mélysége a téli gumik esetében nem lehet kevesebb 4 mm-nél. Az ennél kisebb mélységet mutató abroncsok azonnali cseréje javasolt, hiszen a barázdák ennél kisebb tartományban már nem képesek elvezetni a vizet, ezáltal megnő az vízen felúszás kockázata, amely rendkívül baleset veszélyes!

Tipp: Ha nincs kéznél profilmérő, egy 100 forintos érmével is ellenőrizheti a barázda mélységét. A 100 forintos vagy egy 1 Eurós érme  külső pereme 4 mm vastag. Az abroncsok barázdáiba helyezve könnyedén ellenőrizhető, meghaladja-e a minimális vastagságot a gumiabroncs barázda felülete.

Megfelelő állapotú a téli gumim?

Ujjbegyével nyomkodja meg a kereket. Amennyiben az ruganyos, a gumi megfelelő állapotú és készen áll, hogy a téli szezonban is használja. Azonban ha tapintásra kemény, felszíne inkább műanyag érzetet kelt, abban az esetben a kerék nem használható tovább biztonsággal. A kerék ebben az esetben már nem fog a csúszós úton megfelelően tapadni, így jelentősen megnő a közúti baleset okozásának kockázata.

Ellenőrizze, egyenletes-e az abroncsok futófelületén található kopás. Az abroncsok mintázatában található rendellenes kopások a futómű rossz beállítását vagy a nem megfelelő keréknyomást jelzik, ebben az esetben érdemes mihamarabb szervizbe vinni az autót.

A futófelületeken megjelenhetnek kidudorodások, apró szakadások. Ilyen esetben az abroncsot ne szerelje fel! A felsorolt látható rendellenességekkel használt gumiabroncsok balesetveszélyesek, azonnali cseréjük vagy javíttatásuk javasolt.

Bármilyen kérdésével kapcsolatban várjuk jelentkezését telefonon (+3670-388-2371 ) vagy email-ben ( info@akciosgumi.hu )