A defekttűrő gumi hátrányai

Való igaz, hogy egy defekttűrő gumi (Run Flat gumi) az autópályán vagy az autóúton akár életet is menthet, viszont mégis számos érv sorakozik a használatuk ellen.

  1.      Kevés típusra alkalmazható

A defettűrő gumik speciális kiképzésének köszönhetően egy defekt során mérsékelt haladási sebességgel akár még 80 km-is meg lehet tenni, ami elég ahhoz, hogy elguruljunk vele a legközelebbi szervízig. Azonban méretüket tekintve nem minden autó típusra kapható defekttűrő gumi, így a vásárlásuk csaj jellemzően a magasabb ár kategóriás autókra lehetséges.

  1.      Drágább egy defekttűrő gumi, mint egy hagyományos abroncs

Egy defekttűrő gumi vásárlásánál nagyjából 25%-os többlet költséggel kell számolni. 

  1.      Növeli az autó fogyasztását

A defekttűrő gumi megvastagított gumi réteggel rendelkezik, mely defekt estén is képes arra, hogy megtartsa az autó súlyát. Ez a megerősítés viszont növeli az össztömeget, így a fogyasztás növekedésével kell számolni.

  1.      A defekttűrő gumiknak rövidebb az élettartama a hagyományos gumikhoz képest

A nagyobb tapadási felület és a gördülési ellenállás miatt nagyobb mértékű a kopás is, mely rövidíti a gumi élettartamát, hamarabb öregszik el, mint a hagyományos gumiabroncs.

+ Egy érdekesség 

Egy defekttűrő gumi akár a műszaki vizsgán is bukást jelenthet, hiszen a lengéscsillapítók a nagy súly miatt jóval kevesebb hatást tudnak kifejteni. Műszaki vizsga előtt érdemes lecserélni a defekttűrő gumikat normál abroncsokra.