5 egyszerű tipp, hogy az autód felkészüljön a tavaszra

2

Most, hogy végre a sózott latyakos utak megszűntek, a napos órák száma is megnövekedett ideje felkészíteni az autónkat a tavaszra, és kellő módon kicsinosítani, hogy együtt élvezhessük a csodálatos időjárást autónkkal.

1. Cseréljük le a téli guminkat

Mielőtt lecseréli téli gumiját, a legfontosabb, hogy ellenőrizze annak minőségét, azért, hogy a következő téli időszakra biztosan legyen abban, hogy makulátlan gumit helyez majd "nyári álomra". Fontos, hogy a téli gumiját nyáron semmiképpen se használja, mivel a nyári meleg burkolatok minőségi romlást eredményezhetnek a téli abroncsokon, így azok minőségileg sérülhetnek. Ha nem szereti cserélni az évszakos gumikat, akkor javasoljuk, hogy válasszon négyévszakos gumi abroncsot. 

2. Alaposan tisztítsuk meg autónkat 

Bizony az autónkra is ráfér a kényesztetés. A rideg tél után négykerekű kedvencünket alaposan mossuk le. Erre választhatunk egy szép napos délutánt, ahol magunknak mossuk le, vagy választhatjuk a kényelmes megoldást is, amikor szakosodott autó mosók szolgáltatását választjuk.  Ajánlott ilyenkor különböző vegyszeres viaszos kezeléseket alkalmazni, mellyel az autónk állagát és értékét is védeni tudjuk, továbbá felkészülhetünk a tavasz és a nyár okozta újabb kihívásokra.

3. Takarítsuk ki autónk belső részét is

Ne hanyagoljuk el az autónk belsőjét sem. Mivel a tél az autónk külső részét is bepiszkolta, biztosak lehetünk benne, hogy ezt a belső rész is megsínylette. Az autónk szőnyegei tele lehetnek sár és só maradványokkal, üléseket és a textíliákat foltok és szennyeződések borítjhatják, miközben a műszerfalon apró porréteg alakulhatott ki. Porszívozza ki a padlót, mossa le a gumi szőnyegeket, és használjon minőségi kárpit tisztítókat az autó tisztítása során. Fontos, hogy a műszerfalat, a váltót és a kormányt se hanyagolja el és az alapanyagának megfelelő tisztítóval mossa le, majd a megfelelő ápolóval védje.

4. Tisztítsuk ki autónk klímáját

Sokan nincsenek tisztában az autóklíma tisztítás fontosságával – minden autó tulajdonos számára célszerű bizonyos időközönként kitisztítani a klímarendszert, hiszen különböző betegségek és fertőzések is elkaphatók az elhanyagolt szellőzők miatt. Tavasszal, a nyári szezon előtt nézessük meg a klíma berendezést, hiszen a nagy melegben szükségünk lehet a hűs légáramlatra, ami kellemesebbé teszi az utazásunkat. Emellett tisztább levegőt biztosít, valamint a párátlanítás szempontjából is elengedhetetlen fontosságú a tisztán tartott klímarendszer.

5. Generál Szervíz és karbantartás

Tavasszal az autónk általános karbantartását és szervízelését is mindenképpen ejstük meg. Ellenőrizzük a fényszórókat és a hátsó lámpákat, cseréljük le az ablaktörlő lapátokat, ha megsérült a hideg, jeges téli körülmények között, és ami a legfontosabb, hogy szakszervízben is szakember által vizsgáltassuk ki az autónkat, hogy minden rendben működik-e.