Mit tehetek a sómarás ellen?

Bár egyre kevesebb hó hullik hazánkban a téli időszakban, a jegesedés, ónos esőzések miatt továbbra is számítanunk kell sószórta útszakaszokra az ország egész területén. A só ilyenkor a párával, csapadékkal keveredve rátapad az autó karosszériájára, bekerül a motortérbe és bizony hosszú távon komoly károkat okozhat. Mint minden fém, a felnik és az alváz szerkezete, a fényezés és az alkatrészek is könnyedén berozsdásodnak, javításuk pedig igen költséges, így érdemes inkább a megelőzésre energiát fordítani.

Külső védelem

Az őszi időszak vége felé érdemes políroztatni az autót. A polír hatására sokkal kevésbé maradnak meg az autó felületén a kosz, por és egyéb szennyeződések, amelyek a rozsdásodás melegágyai. A fényezés egyúttal a fényezés felületén található mikrosérüléseket, karcolódásokat is lezárja, így a zord időjárási körülményekben megjelenő csapadék, pára sem marad bennük, csökkentve a korrózió lehetőségét. Érdemes a motorteret gyakran elenőrizni, és rendszeresen olajozó spray-vel alaposan befújni, hogy a motortérbe kerülő sós víz ne tehessen kárt a motortérben található elektonikai részekben, csatlakozókban.

Mit tegyünk közvetlen sómarta útszakaszokon való közlekedés után?  

Nincs más dolgunk, mint lemosni az autónkat. Ez a leghasznosabb megelőzési mód, amit autónk védelme érdekében tehetünk. A téli időszakban rendszeresen tisztított autók esetében sokkal ritkábban jelentkeznek rozsdásodással kapcsolatos problémák. Lehetőleg közvetlenül, de legalább 24 órával a sóval való érintkezést követően kerítsünk sort egy rövid magas nyomású átöblítésre, vagy egy autómosót útba ejtve szánjunk pár percet a karosszéria megtisztítására. A rendszeres tisztítás segít megszabadulni a latyakkal keveredett maró hatású sótól.