Mit jelölnek a téli gumik oldalfalán lévő ábrák?

Bizonyára sokan észrevették, hogy a téli gumik oldalfalán többfajta jelölés is található, azonban ezeknek az ábráknak az értelme nem mindenki számára világos. Az M+S mellett a hegyben lévő hópehely az, amit gyakran láthatunk, viszont a jelentésük nem mindenki számára tiszta.

Érdemes hát ebben a kérdésben is fejtágítást tartani, mert a jelölések okkal vannak a helyükön, és nemcsak az unatkozó mérnökök rakatták oda.

Az M+S jelölés

Az M+S a Mud és a Snow angol szavakat jelölik, amik a sárra és a hóra utalnak. A téli gumikon található M+S jelöléssel a gyártók azt próbálják világossá tenni, hogy az abroncsot havas és sáros utakra ajánlják, vagyis az ilyen körülmények között is biztonságosan és megbízhatóan teljesít.

Az ezzel a jelöléssel ellátott abroncsok profilja durvább a hagyományosnál, a jelzés pedig megtalálható a négy évszakos abroncsoknál és a terepjáró gumiknál is.

Hópehely a hegyen

A hegyben lévő hópehely azt jelenti, hogy az a gumi kivételes teljesítményre képes a havas útszakaszokon. Ha egy téli gumin ezt a jelet látjuk, akkor az arra is utal, hogy az abroncs jobb minősítést kapott a teszteken a szimpla M+S jelzésnél.

Ugyanakkor előfordulhat az is, hogy az M+S és a hópehely együtt kerül fel az abroncsra, és ennek igen egyszerű a magyarázata. Ebben az esetben a gyártótól tökéletes garanciát kapunk arra, hogy a téli abroncs még a legvadabb körülményekben sem hagy minket cserben, és az autós biztos lehet abban, hogy olyan gumit kap a pénzéért cserébe, ami megfelel a legzordabb téli időjárási körülményeknek is.