Hogyan állapíthatjuk meg egy autógumi korát?

A legtöbb sofőr nem tudja pontosan, hány évesek a gumijai – sokan még akkor sem, ha újonnan vásárolták őket, pláne, hogy ha a gyártási évet például a nyugta alapján lehet csak kideríteni.

A felmérések szerint mindössze a vezetők harmada van tisztában azzal, hogy honnan lehet pontosan megállapítani az abroncsok korát. Ez az úgynevezett DOT-szám alapján állapítható meg, amelyet a gyártók az abroncs oldalába sütnek bele, erre a törvény kötelezi őket. Ez egy 10-12 jegyű karaktersorozat, amelynek utolsó négy jegye jelöli a dátumot. Ebből az első kettő a gyártás hetét, második két számjegy pedig az évét jelöl. Így tehát ha 0312-t találunk, az 2012 harmadik hetét adja.

Nem meglepő így az sem, hogy az elöregedés csak körülbelül az esetek negyedében játszik szerepet az abroncsok cseréjében, hiszen a legtöbben elsősorban abból igyekeznek megállapítani a gumik használhatóságát, hogy a futófelület mennyire kopott.

Arra, hogy pontosan mikor nem számít már egy gumi újnak, nem létezik széles körben elfogadott szabály. Még a szakértők sem biztosak benne, hogy a modern utógumik, amelyek elméletben hosszú távon is ellenállnak a természetes öregedésnek, helyes tárolás mellett mikor számítanak még újnak. És persze a vársárláskor abban sem lehetünk mindig biztosak, hogy korábban valóban helyesen tárolták-e a gumikat. Külföldön általában 5-6 év múltán nem tekintenek már hivatalosan újnak egy még nem használt gumiabroncsot.

Ez érvényes a nyári, téli és négyévszakos gumikra is. Ha nem tudjuk megállapítani, hogy mennyi idős lehet a gumi, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy megfelelő, jobban járunk, ha szakemberrel ellenőriztetjük azt. A futófelület kopása a legtöbb esetben hűen megadhatja, hogy a gumit érdemes-e, ajánlott-e még használnunk, nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy hány éves valójában.

Az AkciosGumi.hu-nál nagy figyelmet fordítunk arra, hogy minden esetben új, kitűnő állapotban lévő és biztosan helyesen tárolt gumikkal lássuk el vásárlóinkat, hogy tökéletes biztonságban használhassák az utakat.